Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Η τελευταία άγνωστη επιστολή του Θερβάντες, ο Δον Κιχώτης και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Πριν από ακριβώς 446 χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, έγινε η σημαντικότατη "Ναυμαχία της Ναυπάκτου". Γιατί ο Δον Κιχώτης δεν θα υπήρχε χωρίς τη συγκεκριμένη ναυμαχία; Πώς σχετίζεται ο Θερβάντες με αυτή; Ποια είναι η τελευταία, άγνωστη μέχρι σήμερα, επιστολή του; Πότε την έγραψε και σε ποιον την απέστειλε; Και κυρίως: πώς καταφέρνει ένα κείμενο να δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και ταυτόχρονα να αποτελεί ένα αληθινό υπόδειγμα Δημιουργικής Γραφής;
Διαβάστε με ένα "κλικ" εδώ, ή στην πιο πάνω εικόνα, το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του έγκριτου φιλόλογου και συγγραφέα Δημήτρη Βλάχου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "δίοδος" (τ. 12, Ιούλιος 2017, σσ. 13-19)και θα τα μάθετε όλα. 
Στην επόμενη δημοσίευσή μου εδώ στη siggrafi, την άλλη Κυριακή 15/10, θα επανέλθω στο εξαιρετικό κείμενο του Δημήτρη Βλάχου για μια σύντομη κριτική προσέγγισή του, με κάποιες σκέψεις που μου γέννησε όταν το πρωτοδιάβασα. Μέχρι τότε, διαβάστε το κι εσείς. Θα επιβραβευθείτε που το κάνατε!

2 σχόλια:

  1. Δημήτρης Βλάχος9/10/17 22:51

    Υποδειγματικός αναγνώστης ο Γιάννης Μαμαλιόγκας. Ξέρει με τα ερωτήματά του να αφυπνίζει την περιέργεια και το ενδιαφέρον, και από αυτή την άποψη ακολουθεί τη θερβαντινή παρακαταθήκη: ιδανικός αναγνώστης είναι ο περίεργος αναγνώστης, ο αναγνώστης που ρωτά... Θα επανέλθουμε, λοιπόν, για να παρακολουθήσουμε τα ερωτήματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Βλάχο, σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά μου να τα ακούω από έναν τόσο σοβαρό και έμπειρο μελετητή του Θερβάντες όπως εσείς. Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή

Αφήστε ένα σχόλιο για την ανάρτηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...