Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια εναντίον λογοτεχνικών βιβλίων: τι εκπαιδεύει καλύτερα τον εγκέφαλο;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν απέδειξαν ότι η διαδικασία της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων εκπαιδεύει τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου και ενεργοποιεί περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια καμίας άλλης δραστηριοτήτας.


Natalie Phillips
 λογοτεχνική μελέτη αποτελεί μια πραγματικά πολύτιμη άσκηση για τον ανθρώπινο εγκέφαλο", εξηγεί η ερευνήτρια και καθηγήτρια της Αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας Νάταλι Φίλιπς, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Και προσθέτει: "η προσοχή στα λογοτεχνικά κείμενα απαιτεί το συντονισμό πολλών σύνθετων γνωστικών λειτουργιών". 

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης βιβλίων για ευχαρίστηση, το αίμα εισέρχεται στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Η ροή του αυξάνεται, αλλά σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου από την ανάγνωση άλλου είδους βιβλίων - όπως για παράδειγμα επιστημονικών ή τεχνικών. Η καθηγήτρια Φίλιπς θεωρεί ότι κάθε είδος ανάγνωσης δημιουργεί ξεχωριστά μοτίβα στον εγκέφαλο. Μάλιστα τα μοτίβα αυτά τα χαρακτήρισε "εξαιρετικά πολύπλοκα". 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν φαίνεται να συμβαίνει όταν κάποιος παρακολουθεί τηλεόραση, ή όταν παίζει βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στην επίδραση της λογοτεχνικής ανάγνωσης στις εγκεφαλικές λειτουργίες κι όχι σ' αυτήν της χρήσης βιντεοπαιχνιδιών. 

Ενεργοποιήστε και εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας, λοιπόν, μ' αυτόν τον μοναδικό τρόπο - που θα σας κάνει παράλληλα χαρούμενους και δημιουργικούς: διαβάστε ένα λογοτεχνικό βιβλίο σήμερα!

Πηγή: news.stanford.edu



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο για την ανάρτηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...