Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: υπερσυμπυκνωμένο σεμινάριο για το διήγημα

Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης δεν χρειάζεται, νομίζω, συστάσεις. Είναι ένας από τους κορυφαίους διηγηματογράφους μας (έχει βραβευθεί με το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας το 1993 για τη συλλογή διηγημάτων του "Η στενωπός των υφασμάτων", με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω το 2004 για τη συλλογή διηγημάτων του "Επί ψύλλου κρεμάμενος", το 2010 έλαβε το Βραβείο Ιδρύματος Μπότση, ενώ το 2012 το Βραβείο "Πέτρος Χάρης" της Ακαδημίας Αθηνών για την ομολογουμένως εξαιρετική συλλογή διηγημάτων του "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω"), και προσωπικά τον θεωρώ μέγα δάσκαλο του διηγήματος.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Σκαμπαρδώνης παραδίδει μέσα σε 17 μόλις λεπτά (στο τέλος μιας εκδήλωσης παρουσίασης της συλλογής διηγημάτων του "Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος", το 2009 στον Ιανό της Αθήνας), ένα υπερσυμπυκνωμένο σεμινάριο...

Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για το διήγημα και τη μικρή φόρμα που το θεωρώ υπερπολύτιμο όχι μόνο για κάθε επίδοξο ή δόκιμο διηγηματογράφο, αλλά και για κάθε βιβλιόφιλο. Δείτε το διήγημα μέσα από τα μάτια του έμπειρου Θεσσαλονικιού διηγηματογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη, μάθετε τις διαφορές του από το μυθιστόρημα, και ποιος ξέρει; Ίσως αγαπήσετε τη μικρή φόρμα!


Προσέξτε το τελευταίο εύστοχο σχόλιο με το οποίο κλείνει το βίντεο. Είναι αλήθεια ότι οχτώ χρόνια μετά συνεχίζει να περιγράφει την εκδοτική πραγματικότητα. Το διήγημα, δυστυχώς, περνά και στις μέρες μας μια κρίση, ως εκδοτικό προϊόν πιο πολύ κι όχι τόσο ως είδος, κι ας αποτελεί κατ' ουσίαν τον ακρογωνιαίο λίθο της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεγάλοι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι που δέχονται προτάσεις διηγημάτων για ενήλικες από νέους συγγραφείς είναι ελάχιστοι. Το μυθιστόρημα, και μάλιστα το μυθιστόρημα τεραστίων διαστάσεων, 100.000 λέξεων και πάνω, αποτελεί πιο επικερδές προϊόν για τους εκδότες: είναι πιο αγαπητό σ' ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιβλιόφιλου κοινού και η έκδοσή του στοιχίζει λιγότερο ανά σελίδα, με αποτέλεσμα να αποφέρει στους εκδοτικούς οίκους αισθητά μεγαλύτερα κέρδη από το διήγημα.

Όσοι αγαπάμε τη μικρή φόρμα, λοιπόν, είναι απαραίτητο να παλέψουμε, με αφοσίωση και με θάρρος, να γράψουμε "λαχταριστές" ιστορίες, φρέσκες, τολμηρές, εκ-πληκτικές, που θα καταφέρουν να στρέψουν και πάλι την αγάπη του αναγνωστικού κοινού και (κατά συνέπεια) των εκδοτών στο διήγημα και στις ιστορίες μικρής φόρμας. Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης μάς χάρισε απλόχερα, στο παραπάνω βίντεο, τις ανεκτίμητες συμβουλές του. Στο χέρι μας είναι να τις χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που θα μας βοηθήσουν να γράψουμε κείμενα που θα κάνουν τη διαφορά, κείμενα που θα πείσουν τους λίγους, αλλά υπαρκτούς, μεγάλους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας που εκδίδουν διήγημα να μας δώσουν την ευκαιρία να τα επικοινωνήσουμε σ' ένα ευρύτερο κοινό από αυτό της οικογένειάς μας, ή των λίγων καλών φίλων μας. (Και όχι, δεν εννοώ μεγάλους εκδοτικούς οίκους αυτούς που στηρίζονται στην αυτοέκδοση, όσο πολλούς τίτλους κι αν εκδίδουν κάθε χρόνο. Αλλά για το θέμα αυτό θα αφιερώσω ξεχωριστή δημοσίευση.)

Αξίζει κάθε λεπτό αυτού του δωρεάν μαθήματος δημιουργικής γραφής - γιατί περί αυτού πρόκειται στην ουσία. Αν δεν το παρακολουθήσατε από την αρχή μέχρι το τέλος, βρείτε το χρόνο και επιστρέψτε στη σελίδα μας για να δείτε ολόκληρο το βίντεο. Θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο για την ανάρτηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...