Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Η συγγραφέας του βραβευμένου "Το πνεύμα του λιονταριού" αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται...

Γνώρισα την Αλεξάνδρα Κλιάφα στα τέλη του 2012. Συμμετείχαμε στο τελευταίο εξ αποστάσεως σεμινάριο επιμέλειας και διόρθωσης κειμένων που διοργάνωσε το ΕΚΕΒΙ, με δασκάλα μας την έμπειρη Ελένη Κεχαγιόγλου. Λίγες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίμηνου σεμιναρίου μας, ο τότε αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας αποφάσισε η κρατική πολιτική για το βιβλίο να περάσει στα χέρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και έκλεισε το ΕΚΕΒΙ. Την περίοδο εκείνη, ούτε "Το πνεύμα του λιονταριού" υπήρχε στην σκέψη της Αλεξάνδρας ούτε το ιστολόγιο siggrafi στη δική μου.
Μέσα στα πέντε χρόνια που έχουν περάσει από το 2012, η Αλεξάνδρα έγραψε και εξέδωσε το πετυχημένο βιβλίο της "Το πνεύμα του λιονταριού" κι εγώ ξεκίνησα τη λειτουργία του παρόντος ιστολογίου. Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι εδραιώθηκε η φιλία μας. Και σήμερα, έχω τη χαρά και την τιμή να υποδέχομαι και να φιλοξενώ στην πρώτη μου συνέντευξη εδώ στη siggrafi όχι μόνο μια πολύ ταλαντούχο συγγραφέα, αλλά και μια πολύ καλή μου φίλη.

Προσπάθησα να πείσω την Αλεξάνδρα να μοιραστεί μαζί μας στοιχεία που δεν έχει αναφέρει σε προηγούμενες συνεντεύξεις της. Νομίζω ότι το κατάφερα. Αξίζει, λοιπόν, να διαβάσετε την αποκαλυπτική συνέντευξη που μου παραχώρησε. Θα γνωρίσετε πολλά και ενδιαφέροντα τόσο για την ίδια, όσο και για το εξαιρετικό της βιβλίο "Το πνεύμα του λιονταριού".


Συνέντευξη της συγγραφέως Αλεξάνδρας Κλιάφα


Αλεξάνδρα πες μας δυο λόγια για σένα. Ποια είναι η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κλιάφα; 
Είναι μία ταξιδιάρα ψυχή. Όταν ρίχνει άγκυρα, συνεχίζει τα ταξίδια της νοητά είτε μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου είτε μπροστά από μία κόλλα χαρτιού.

Έχεις κάποια συγγένεια με τη γνωστή και αγαπημένη συγγραφέα των εφήβων Μαρούλα Κλιάφα;
Δεν θα ήταν συγκλονιστικό αν είχα; Μεγάλωσα και εγώ, όπως και τόσοι άλλοι, με τις ιστορίες της. Δυστυχώς, όχι. Πρόκειται για απλή συνωνυμία.

Πώς προέκυψε το βιβλίο «Το πνεύμα του λιονταριού»;
Διάβασα το 2013 για το λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και ένα από τα θέματα ήταν σχετικά με την προϊστορική ζωή. Δεν ήμουν σίγουρη αν θα έπαιρνα μέρος μέχρι που βρέθηκα μπροστά στη φωτογραφία ενός διαμελισμένου αγαλματιδίου που παρίστανε έναν άνθρωπο καλυμμένο με προβιά λιονταριού. Χόρευε στις μύτες των ποδιών του. Σίγουρα ήταν σε έκσταση και ένας προϊστορικός καλλιτέχνης τον αποθανάτισε ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Μου θύμισε το Ντουέντε της χορεύτριας του Φ.Γ.Λόρκα. Έψαξα και βρήκα ότι ανακαλύφθηκε την τελευταία μέρα πριν ξεκινήσει ο B’ Παγκόσμιος πόλεμος στο σπήλαιο Χόλενσταϊαν Στάντελ. Μάλιστα αυτός που το ανακάλυψε, κατά λάθος το διαμέλισε σε 220 θραύσματα περίπου. Όσα συγκολλήθηκαν δεν είναι δυνατόν να δείξουν αν πρόκειται για γυναίκα ή άντρα. Αναπτύχθηκε ολόκληρη διαμάχη σχετικά, δεδομένου ότι στην προϊστορική εποχή οι κοινωνίες ήταν μητριαρχικές. Για μένα δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: ήδη στο μυαλό μου ήταν γένους θηλυκού, είχε πάρει το όνομα Αλμάρ και χόρευε μπροστά στη φωτιά.


Σε ποιες ηλικίες αναγνωστών απευθύνεται το βιβλίο σου;
Το έχουν κατατάξει από 12 ετών και άνω. Θα έλεγα ότι είναι κατάλληλο για οποιονδήποτε αγαπά την περιπέτεια και τις ανατροπές.

Τι επιδίωξες να πετύχεις γράφοντάς το; Περνούν κάποια μηνύματα μέσα απ' αυτό;
Θα απαντήσω με ένα απόσπασμα του βιβλίου:
«Κοίτα αυτό το πεύκο», είπε και έδειξε ένα θεόρατο δέντρο μπροστά τους. «Ξεκίνησε από έναν σπόρο. Χρειάστηκε να παλέψει με το χώμα για να βλαστήσει. Να παλέψει έπειτα με άλλα δέντρα για ένα κομμάτι ήλιο. Λες να τα κατάφερνε αν αμφέβαλλε από την αρχή; Απλώς ένιωθε ότι γι’ αυτό το γέννησε η Μητέρα Γη και έγινε ο σκοπός της ζωής του».

Η μικρή Αλμάρ κάνει τη δική της επανάσταση μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Θα κατέτασσες το βιβλίο σου στη "φεμινιστική λογοτεχνία";
Υπάρχει η φεμινιστική κριτική όπως και άλλων ειδών κριτικές, ανάλογα πάντα με την οπτική του ατόμου που αναλύει το κείμενο. Βασικά πιστεύω πως ο ρόλος του κάθε δημιουργού δεν είναι να ασκεί κριτική στο ίδιο το έργο του, ή να βάζει ταμπέλες σ’ αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια δυναμική πρωταγωνίστρια που να μη διστάσει να παλέψει για τα πιστεύω της.

Μπορεί "Το πνεύμα του λιονταριού" να διαβαστεί και από αγορίστικο κοινό, ή είναι μόνο για κορίτσια;
Η πίστη στο όνειρο δεν έχει φύλο.

Θα το χαρακτήριζες... "ακατάλληλο διά ενηλίκους"; Ή θεωρείς ότι είναι κατάλληλο και για ενήλικους αναγνώστες; 
Δεν κρύβω ότι για να γραφτεί αυτό το βιβλίο έπρεπε να παλέψω με τις ανασφάλειες και τις αμφιβολίες μου, κάτι κοινό για όποιον καλείται να ακολουθήσει το όνειρο της ζωής του, να αφήσει τη σιγουριά και να πραγματοποιήσει ένα βήμα προς αυτό που ποθεί η ψυχή του. Το πνεύμα του λιονταριού, λοιπόν, αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς της ενήλικης συγγραφέως του. Πιστεύω ότι θα ταυτιστούν όλοι οι αναγνώστες του, ενήλικες ή μη, που έχουν ένα όνειρο και καλούνται να παλέψουν γι’ αυτό με τον περίγυρό τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Τι έχεις να συστήσεις σε όσους ψάχνουν τι δώρο να κάνουν αυτά τα Χριστούγεννα στα αγαπημένα τους πρόσωπα;
Η σχέση μου με τα βιβλία είναι σχεδόν μεταφυσική. Μου έχει τύχει πολλές φορές να διαβάσω βιβλίο που περιμένει αδιάβαστο στη βιβλιοθήκη μου κάνα δυο χρόνια και να μου απαντήσει σε κάτι που να με ταλανίζει εκείνη την εποχή. Σαν να περίμενε αυτή τη μοναδική στιγμή για να ανοιχτεί. Οπότε, συστήνω να αγοράζετε βιβλία σε κάθε ευκαιρία για σας και τους οικείους σας. Να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν κάποια που όταν φτάσετε στην τελευταία σελίδα τους, δε θα είστε το ίδιο άτομο με εκείνο που ξεκίνησε το ταξίδι της ανάγνωσής τους.

Θέλεις να προσθέσεις τίποτα άλλο, ή να ευχηθείς κάτι στους αναγνώστες του ιστολογίου siggrafi;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη siggrafi για την διαδικτυακή φιλοξενία της και να ευχηθώ στους αναγνώστες της καλές γιορτές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αγάπη και αισιοδοξία για όλους.

Σ' ευχαριστώ κι εγώ Αλεξάνδρα για την πολύ όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησες. Σου εύχομαι να περάσεις όμορφες και χαρούμενες Χριστουγεννιάτικες γιορτές μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να είσαι πάντα δημιουργική, με όμορφες συγγραφικές εμπνεύσεις. 


Κριτική του βιβλίου "Το πνεύμα του λιονταριού"
Διάβασα το βιβλίο της Αλεξάνδρας τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του. Έχοντας συγγραφική εμπειρία και ο ίδιος, όταν διαβάζω κάποιο βιβλίο δίνω σημασία στα τεχνικά στοιχεία της συγγραφής περισσότερο απ' ότι ο μέσος αναγνώστης. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακάλυψα ότι η καλή μου φίλη διαθέτει και τις γνώσεις των απαραίτητων τεχνικών και το απαιτούμενο ταλέντο για να γράψει μία σπουδαία ιστορία. Και τα κατάφερε μια χαρά. Δεν μπόρεσα ν' αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Με συνεπήρε η ιστορία της μικρής Αλμάρ. Το διάβασα απνευστί, με την όμορφη αυτή αγωνία που νιώθει κανείς όταν διαβάζει μια καλογραμμένη ιστορία και θέλει να μάθει όχι μόνο τι θα γίνει στο τέλος, αλλά και πώς θα οδηγηθεί η ιστορία σ' αυτό. Η Αλεξάνδρα Κλιάφα στο βιβλίο της "Το πνεύμα του λιονταριού" καταφέρνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους, τον κάνει να γυρίζει αγωνιωδώς τη μια σελίδα μετά την άλλη μέχρι και την τελευταία.  Το καλύτερο, όμως, είναι ότι διαβάζοντας το βιβλίο της δεν ένιωσα καθόλου να το χαρακτηρίζει ο λεγόμενος "νεοδιδακτισμός". Τα όποια μηνύματά του, όπως και το θέμα του, περνάνε αβίαστα και έμμεσα, χωρίς κηρύγματα ή μεγαλοστομίες. Κι όταν μια ιστορία μιλάει για κάτι και περνάει ένα μήνυμα χωρίς να αναφέρεται άμεσα σ' αυτό, θεωρώ ότι όχι μόνο είναι απόλυτα πετυχημένη, αλλά κι ότι μεταμορφώνεται, παύει να είναι μία απλώς καλή ιστορία, γίνεται καλή λογοτεχνία! Και η καλή λογοτεχνία δεν έχει φύλο ή ηλικία, μπορεί να διαβαστεί το ίδιο ευχάριστα από τον καθένα κι από την καθεμία. Γι' αυτό και πιστεύω ότι την ιστορία της Αλμάρ θα την ευχαριστηθούν όλοι οι αναγνώστες και όλες οι αναγνώστριές της, κι ότι τα Χριστούγεννα αυτά "Το πνεύμα του λιονταριού" μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ όμορφο δώρο για όσους και όσες αγαπάτε.

Πληροφορίες έκδοσης

Βιογραφικό της συγγραφέως Αλεξάνδρας Κλιάφα
Η Αλεξάνδρα Κλιάφα γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Από τον φετινό Οκτώβριο είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ, όπου έχει σπουδάσει Φυσικές Επιστήμες. Το 2012 ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο επιμέλειας και διόρθωσης κειμένων του ΕΚΕΒΙ. Το 2013 απέσπασε τον Β΄ έπαινο στον Γ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των Βιβλιόφιλων Έδεσσας με το διήγημα Ελβετικός σουγιάς. Συμμετείχε στη συλλογή διηγημάτων Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙ (2012), ενώ ηλεκτρονικά στο http://www.onestory.gr/ (2011), στο tweet stories (2012) και στο Βρώμικες ιστορίες της πόλης (2016). Το πνεύμα του λιονταριού, το πρώτο της μυθιστόρημα, κέρδισε το 2013 την πρώτη θέση στον 58ο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία μυθιστόρημα με θέμα την προϊστορική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο για την ανάρτηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...