Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Το πρόγραμμα "Εξαργύρωση μέσω ανάγνωσης" των φυλακών της Βραζιλίας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται «Εξαργύρωση μέσω ανάγνωσης» γιατί οι κρατούμενοι εξαργυρώνουν μέρες της ποινής τους διαβάζοντας βιβλία. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται το καλοκαίρι του 2012. Σ' αυτό έχουν ενταχθεί τέσσερις ομοσπονδιακές φυλακές της Βραζιλίας, στις οποίες κρατούνται μερικοί από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της.
Το ποιοι τρόφιμοι μπορούν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το αποφασίζει μία ειδική επιτροπή. Οι τρόφιμοι αυτοί θα έχουν έως και τέσσερις εβδομάδες για να διαβάσουν το κάθε βιβλίο που θα τους κινήσει το ενδιαφέρον. Στο πρόγραμμα δίνεται βάρος και στη συγγραφή. Για τον λόγο αυτό, οι κρατούμενοι που θέλουν να μειώσουν την ποινή τους οφείλουν στη συνέχεια να γράψουν ένα δοκίμιο για το έργο που διάβασαν. Σ' αυτό μάλιστα, θα πρέπει: 1. να κάνουν σωστή χρήση παραγράφων, 2. να μην έχουν μουτζούρες, 3. να χρησιμοποιούν περιθώρια και 4. να έχουν ευανάγνωστη γραφή. Συνολικά, μπορούν να διαβάσουν -έχοντας μείωση ποινής τεσσάρων (4) ημερών ανά βιβλίο- μέχρι και δώδεκα (12) έργα λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, επιστήμης, ή κλασικών συγγραφέων κάθε χρόνο. Δηλαδή το ανώτερο όριο μείωσης της ποινής τους μπορεί να φτάσει τις σαρανταοκτώ (48)ημέρες ανά έτος.


Μόνο ορισμένα βιβλία πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα ανάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων ξένων και βραζιλιάνικων κλασικών - αλλά και παιδικών βιβλίων για κρατούμενους που μαθαίνουν να διαβάζουν. Απαγορεύονται τα βιβλία με πολύ βίαια θέματα.


Το πιο δημοφιλές βιβλίο ανάμεσα στους φυλακισμένους είναι «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ, προφανώς λόγω του ότι οι κρατούμενοι ταυτίζονται με τον πρωταγωνιστή του, πρώην κρατούμενο, Γιάννη Αγιάννη, και με την προσπάθειά του να επανενταχθεί στην κοινωνία.


Αν και είναι νωρίς για να αξιολογηθούν πλήρως οι επιπτώσεις αυτού του µέτρου στη µείωση της υποτροπής και στη διευκόλυνση της κοινωνικής επανένταξης, οι σωφρονιστικές αρχές έχουν ήδη διαπιστώσει µια ξεκάθαρη µείωση της βίαιης συµπεριφοράς όσων συµµετέχουν στο πρόγραµµα, αλλά και µια γενικότερη βελτίωση του κλίµατος στα σωφρονιστικά ιδρύµατα που το εφαρµόζουν.


«Ένα άτομο μπορεί να αφήσει τη φυλακή πιο φωτισμένο και με ένα διευρυμένο όραμα για τον κόσμο», λέει ο Αντρέ Κέντι, δικηγόρος του Σάο Πάολο, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός προγράμματος δωρεάς βιβλίων στις φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο για την ανάρτηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...